top of page

Kas nutiks mano socialinės medijos paskyrai, kai manęs nebebus?



Šiandien – kiek neįprasta, bet aktuali tema, iš kurios vis dažniau girdžiu klausimų, kai kalbu apie internetinius dvynius:

„Koks likimas laukia mūsų socialinių tinklų paskyrų, kai mūsų pačių šioje žemėje nebebus?”

Internetinė persona skatina mus pasirūpinti savo skaitmenio turto paveldėjimu, nes mes ne tik valdome po kelias socialinių tinklų paskyras, kurdami jose turinį, bet ir esame prikaupę virtualaus turto savo įrenginiuose (pvz., NFT, kriptovaliutos) ar debesyse, kur saugome ir sentimentų keliančias nuotraukas, video, el. laiškus bei kt. svarbius dokumentus. Šiandien vis garsiau kalbama apie skaitmeninio paveldėjimo planą (angl. digital legacy) ir mūsų galimybę išreikšti savo valią, kad artimieji lengvai pasiektų mūsų archyvus ar, pavyzdžiui, tinkamai sutvarkytų mūsų socialinių tinklų paskyras.

Ką rekomenduojama daryti?

Identifikuokime aktualiausias socialinių tinklų platformas ir išreiškime savo norus, pvz., Facebook mes patys galime nurodyti, kam, iš savo kontaktų (angl. legacy contacts), suteikiame prieigą prie paskyros, Google – pažymėkime, kokius duomenis gali gauti mūsų artimieji (beje, ta pati Google politika taikoma ir Youtube paskyrai). Instagram ir LinkedIn savo valios neišreikšime, bet, artimiesiems pateikus dokumentus, paskyros bus ištrinamos arba įamžinamos (angl. memorialise), kas reiškia, kad išlieka galimybė prieiti prie žmogaus kurto turinio. Snapchat, TikTok, gavus artimųjų pranešimą, paskyros yra ištrinamos.

JAV populiaru raštu išreikšti valią, ką daryti su mūsų socialinės medijos paskyromis, nes nei viena platforma be mūsų sutikimo (net ir po mūsų mirties) niekam negali pateikti slaptažodžių ar kitų prisijungimo duomenų. Bet šiandien paprastas pokalbis gali išties pagelbėti mūsų artimiesiems išvengti dviprasmybės ir netikrumo, ką reikėtų daryti su mūsų skaitmeniniu palikimu.


Specialistai pataria susitvarkyti ir įrenginius ar paskyras:

pvz., Apple įrenginiuose suteikime prieigą kažkam iš savo kontaktų, įsidiekime centrinį slaptažodžių užraktą, kad ir programėlių pagalba, kuris garantuos artimiesiems greitą ir lengvą, tačiau saugią prieigą prie reikalingos informacijos.

Aš užtrukau tik 30 min., kol tai sutvarkiau.



Patinka mano naujienlaiškis? Užsiregistruok ir kartą per mėn. įsikrauk žinių apie asmeninį prekės ženklą! Registracija apačioje👇


Kiti naujienlaiškiai:




bottom of page